Hem
Blogg
Katarina Strömberg – kursledare inom skrivande och kommunikation

Katarina Strömberg – kursledare inom skrivande och kommunikation

Skrivet av
John Sundström
Publicerad:
November 12, 2024

Kursledare.se matchar ditt utbildningsbehov direkt med erfarna kursledare, utan dyra mellanhänder, så att du ska få precis den kurs ditt företag behöver till bästa tänkbara pris. För att lyckas med detta har vi byggt Sveriges största nätverk av kursledare, och med jämna mellanrum presenterar vi vissa av dessa kursledare lite närmare.

Idag ska vi få lära känna Katarina Strömberg – erfaren kursledare inom skrivande och kommunikation.

Hej Katarina! Vem är du?

Jag är en positiv, vänlig, nyfiken och empatisk typ som jobbar med människor, möten och kommunikation. Min bakgrund finns inom it-journalistiken, som chefredaktör, redaktionschef och redaktionssekreterare, och de erfarenheterna har sedan tagit mig vidare till eventbranschen. Jag har länge jobbat heltid med event och utbildningar, de senaste åren som ansvarig för Foundry Nordens (tidigare IDG) event- och kursverksamhet. Jag blir glad av att få stå inför andra som moderator, föreläsare eller utbildare och av att arbeta tillsammans med andra. Dessutom älskar jag att skriva och jobba med text av olika slag.

Idag är jag egenföretagare och modererar, föreläser, faciliterar, utbildar samt erbjuder andra tjänster inom event, exempelvis coachning av talare och hjälp att sätta ihop program och agendor.

Hur ser din bakgrund som kursledare ut?

De senaste tio åren har jag hållit öppna kurser, där besökarna kommer från olika företag och branscher, tillsammans med Webbdagarna Academy. Jag har även gjort företagsanpassade varianter av mina kurser, med fokus på just ett företags utmaningar och behov. Jag håller både fysiska kurser med deltagarna på plats i rummet och digitala kurser på distans. Min bana inom utbildning började faktiskt när jag jobbade som lärarvikarie samtidigt som jag pluggade på universitetet. Det var riktigt, riktigt roligt och samtidigt riktigt, riktigt utmanande. Det är få som kan sätta en vikarie på prov som en grupp högstadieelever. Båda mina föräldrar, och även min mormor, var lärare, så kanske har jag helt enkelt pedagogiken i blodet. =)

Hur många kurser har det blivit, hittills? Och hur har din typiska deltagare sett ut?

Oj, det var svårt att svara på, jag har inte räknat dem alla. Men tillsammans med Webbdagarna Academy har jag nog hållit cirka fem till sex kurser per år sedan vi drog igång, plus ett antal företagsanpassade varianter. Den typiska deltagaren på mina skrivkurser är en tjej i 30- till 40-årsåldern som jobbar som marknadsansvarig, kommunikatör, webbredaktör eller liknande, ofta inom offentlig sektor. Merparten av dem som kommer till mina kurser inom skrivande är tjejer, faktiskt runt 90 procent. Varför det är så kan jag bara spekulera i...

Vad är det roligaste med att leda kurser?

Kursdeltagarna, utan tvekan! Det är enormt härligt och en ren ynnest att få hänga med likasinnade, som tycker att det är lika roligt att skriva som jag gör. Alla deras kluriga frågor, deras kloka funderingar och deras smarta reflektioner ger mig massor av energi.

Vilka typer av kurser kan du erbjuda företag här på kursledare.se?

Jag utbildar i det mesta som har att göra med skrivande och att skapa och utveckla events. Det utbildningarna har gemensamt är kommunikation, om än i olika form. Några av de mer färdiga kurser jag erbjuder är:

  • Att skriva för digitala plattformar
  • Att skriva med AI-verktyg som stöd
  • Att tala inför andra
  • Att moderera panelsamtal och events
  • Att skapa oförglömliga events

Vad är det som gör företagsanpassad utbildning särskilt värdefullt?

Under en utbildning som är anpassad för ett företag, och då ofta en avdelning eller ett team, kan jag fokusera på just det företagets utmaningar och behov. Jag kan ägna hela utbildningen åt ett specifikt ämne, eller bredda och lyfta in allt och lite till. Jag har till exempel hållit utbildningar för ett gäng som ville lära sig att skriva korta texter och ett annat som skulle börja blogga. Att som företag eller avdelning delta i en utbildning tillsammans är också lönande på andra plan. Det ger energi till gruppen att göra något tillsammans. Man delar samma upplevelse och kan på så sätt växa, lära sig ännu mer och hitta nya arbetssätt tillsammans.
Det är helt enkelt kul att lära tillsammans. Jag är fascinerad av gruppdynamik och faciliterar ofta olika typer av workshops. Ett och annat knep därifrån dyker förstås upp på kurserna också.

Hur förbereder du dig inför en företagsanpassad kurs?

Jag träffar den som är beställare av kursen och ställer frågor om vad de vill ha ut av utbildningen, vilka utmaningar de har, vilka behov de ser med mera. Vilka ska vara med på kursen och vilken bakgrund har de? Finns det något material jag kan ta del av innan? Är det exempelvis en kurs i skrivande tar jag gärna del av eventuella tonalitetspolicies och jag läser gärna texter som deltagarna har skapat tidigare, exempelvis till nyhetsbrev eller webbplats. Självklart gör jag även research om företaget och dess verksamhet.

Kan man även boka dig för individuell undervisning?

Det kan man absolut göra. Precis som på en kurs med flera deltagare kommer vi då att jobba med många övningar, men här blir återkopplingen och tipsen helt individuellt anpassade. Man kan även boka mig för att jobba med tonalitet och tonfall för företagets kommunikation, exempelvis vid framtagande av en tonalitetspolicy.

Hur kan en bra samverkan se ut mellan mänskligt skrivande och AI?

AI är ett alldeles utmärkt stöd i allt typ av skrivande. Verktyg som exempelvis Chat GPT sparar både tid och kraft och löser uppgifter som att sammanfatta, korrekturläsa, föreslå ändringar baserat på målgrupp med mera på ett lysande sätt. Det är dock viktigt att komma ihåg att du, i alla fall än så länge, måste vara en god skribent och själv kunna knepen för att få ett bra resultat. Du kan inte be Chat GPT att ta reda på om din text har rätt tonfall utifrån målgrupp, om du inte vet vilken målgrupp du har och vilket tonfall ditt företag kommunicerar med.

Kommer den mänskliga kreativiteten inom digitalt skrivande att försvinna helt inom några år tror du, på grund av generativ AI?

Den frågan kan en textnörd som jag bara besvara på ett sätt. =) Nej, det tror jag inte att den kommer att göra. Det finns så många olika typer av skrivande, som har så olika syfte. En romanförfattare skriver inte för att det ska bli 400 sidor i en bok, hon eller han skriver för att det finns en historia att berätta. Vi skriver för att definiera vilka vi är, för att kommunicera med andra, för att ge utrymme för våra tankar och för att bearbeta upplevelser och trauman. Det skrivandet är djupt mänskligt och det kommer att finnas kvar. Däremot finns det många, många andra texter som avancerade AI-modeller kan sköta åt oss. Robotjournalist, där texter som väderrapporter och idrottsreferat genereras av datorer, har till exempel funnits länge. Jag tror att färre kommer att skriva i sin yrkesroll, men att många ändå kommer att göra det.

Tar du själv hjälp av AI när du skriver?

Absolut! Jag använder Chat GPT för att översätta texter, få förslag på synonymer, sammanfatta långa dokument, korrekturläsa, ge återkoppling på en text jag har skrivit med mera. Däremot ber jag den sällan att skriva texter. Det gör jag fortfarande bättre själv. För en van skribent kan det helt enkelt ta längre tid att prompta (ge instruktioner och direktiv till AI-verktyget) än att skriva texten direkt. Jag bad faktiskt Chat GPT 4 att återkoppla på den här texten och den svarade: ”Det här är en väldigt fin presentation! Du har lyckats skapa en text som känns personlig och engagerande. Din entusiasm för det du gör lyser verkligen igenom.” Som ett förslag på förbättring tyckte den att jag skulle lyfta fram att även om mina skrivkurser lockar många tjejer är de inkluderande och värdefulla för alla, oavsett kön. Och så är det förstås, tack Chat GPT. Alla som vill lära nytt är välkomna.

Vad gör du på din fritid, när du inte leder kurser och modererar events?

Jag har en stor familj med make och många barn, så framför allt hänger jag med dem. Spelar spel, lagar mat, promenerar, diskuterar. Jag läser minst en bok i veckan och för att rensa tankarna lägger jag pussel. Jag är ett stort fan av Formel 1 och följer alla race, inklusive kval och sprint.

Till sist, varför är du med i kursledarnätverket här på kursledare.se? Och skulle du rekommendera fler kursledare att ansluta?

Jag ser kursledare.se som ett sätt att nå ut till nya kunder och få möjlighet att dela mina kunskaper och min passion med andra. Det är något jag tror att jag delar med många andra som utbildar. Det handlar inte bara om ett jobb, det handlar om att man faktiskt brinner för sina ämnen och vill dela det med alla. Jag skulle definitivt rekommendera andra kursledare att ansluta sig. Jag tror att det finns stor potential i nätverket och med tanke på att grundaren är uppfinningsrika superproffset John Sundström kan det bara bli succé.

Söker du en kurs eller utbildning inom skrivande, moderering eller eventskapande? Beskriv ditt utbildningsbehov här så matchar vi dig därefter med Katarina – och fler kursledare i vårt nätverk – som utbildar inom dessa områden.

FöregåendeNästa