Hem
Blogg
Håkan Ozan – kursledare inom innovation och digitalisering

Håkan Ozan – kursledare inom innovation och digitalisering

Skrivet av
John Sundström
Publicerad:
November 5, 2024

Kursledare.se matchar ditt utbildningsbehov direkt med erfarna kursledare, utan dyra mellanhänder, så att du ska få precis den kurs ditt företag behöver till bästa tänkbara pris. För att lyckas med detta har vi byggt Sveriges största nätverk av kursledare, och med jämna mellanrum presenterar vi vissa av dessa kursledare lite närmare.

Idag ska vi lära känna Håkan Ozan – erfaren kursledare och konsult inom innovation och digitalisering.

Hej Håkan! Vem är du?

Jag är en IT-management-geek med drygt 20 år som forskare och konsult inom strategisk innovationsledning och digitalisering.

Hur ser din erfarenhet som kursledare ut?

Jag har undervisat på universitet, yrkeshögskolor och företagsutbildningar i mer än tio år nu.

Vilken typ av kurser kan du erbjuda företag via kursledare.se?

Dels så håller jag kurser i strategisk och operativ systematisk innovationsledning (“innovation management”) och dels så håller jag kurser i strategisk digitalisering och IT. Och så har jag en del fördjupningskurser inom olika moment inom dessa områden.

Vad är det absolut bästa med företagsanpassade kurser, enligt dig?

Förberedelserna, eftersom de gör att en organisation kan få innehållet perfekt anpassat efter sina deltagare, sin situation och sina nuvarande behov.

Vilka specifika utmaningar hjälper dina kurser till att lösa?

Framför allt hur organisationer och deras medarbetare arbetar strategiskt och systematiskt med innovationsledning, särskilt med fokus på digitalisering med nya och framväxande digitala teknologier.

Erbjuder du också individuell undervisning inom dina kursämnen?

Absolut, vid färre antal deltagare i undervisningen så kan man ha mer dialog och därmed mer anpassa innehållet till de exakta behoven och förväntningarna.

Uppskattningsvis, hur många deltagare har du utbildat genom åren?

Åtminstone ett par tusen.

Hur balanserar du att undervisa om befintliga teknologier samtidigt som du förbereder deltagarna för framtida innovationer?

Jag undervisar främst om nya och framväxande (“emerging”) teknologier, vilka är viktiga komponenter i att kunna skapa framtida innovationer.

Kan du berätta om ett projekt inom IT som du är särskilt stolt över att ha arbetat med?

Oj, det är många. Men framför allt är det projekt där hela ledningen är inställd på att våga skapa förändring med digital innovation och därmed har full “buy-in” för strategisk digitalisering.

Finns det någon specifik innovation eller teknologisk trend som du tycker är underskattad och som fler borde känna till?

Nja, det är snarare att få koll på helheten, dvs. att kunna bygga en systematik i sin strategiska digitalisering medan man har koll på olika teknologiers mognadsgrad över tid för att förstå hur de tillsammans kommer att förändra branscher och marknader. Det stirras lite för blint på generativ AI i isolering nu utan att ha en komplett förståelse hur det kommer att förändra tillämpningar och upplevelser när det integreras med 5G till edge computing och edge AI i autonoma system. Och det gäller sedan tidigt att börja förstå vilka use-cases det leder till och vilka affärsfördelar det kommer att ge om man planerar sin infrastruktur i god tid för det.

Har du någon särskild berättelse från en kurs du har hållit som du alltid kommer att minnas?

Jag har massor. Eftersom jag oftast har ganska seniora deltagare på mina kurser så har det kryllat av spännande exempel och anekdoter. Jag brukar baka in många av de berättelserna (om än oftast anonymt) i mina utbildningar.

Hur håller du dig själv uppdaterad och inspirerad inom ditt område?

Dels så forskar jag ju på halvtid, vilket ständigt genererar ny kunskap. Men så gör jag ju många konsultuppdrag där jag tillämpar de ledande rönen från min forskning, vilket bygger förankring och ytterligare tillämpbarhet av de kunskaper jag lär ut.

Vad föredrar du, att hålla kurser digitalt eller fysiskt på plats?

Det är svårt att slå dialogerna man kan ha fysiskt, men samtidigt så är det väldigt smidigt att köra digitalt, så båda har sina fördelar.

Vad gör du på din fritid?

Jag jobbar en del med några tech startups vilket är enormt spännande, och så är jag rätt sysselsatt inom kampsporten, bland annat som ordförande för Svenska Kickboxningsförbundet.

Vad var det som fick dig att gå med i nätverket på kursledare.se?

Jag gillar paketeringen som ger ett unikt sätt att få ha direktdialog med företag och organisationer som kan dra direkt nytta av de kunskaper jag erbjuder i utbildningsformat.

FöregåendeNästa